+359 878 842 588      експресни поръчки

Луксозна ръчна изработка с акцент

Вашата кошница е празна!

ИВЕЛИарт ще се опита да Ви бъде полезна с информация и да отговори на  въпроси, които често се задават.

Тук може да откриете полезни четива за Кръщенето и всичко необходимо за ритуала,

Сватбата и куп друга интересна информация.

Знаехте ли, че......?

Запитвали ли сте се някога, какво символизират отделните аксесоари, необходими при кръщаването?

 

 • Ритуалното вино- Символ на Христовата кръв.

Задължително е да изберете бутилка червено вино, която се осветява по време на ритуала. Виното може да бъде изработено с декорация или снимка на Вашето дете, представлявайки част от ритуалния комплект.

 

 • Ритуалната свещ- Символ на Божието просвещение, на вярата.

Тя се държи запалена по време на целия ритуал, а след това се съхранява в дома на кръщавания, за да се запали всяка година за рождения ден, именния ден или друг голям празник в семейството, както и по големи християнски празници. Смята се, че запалената свещ от Светото Кръщение носи здраве и късмет през годините. Затова не бързайте да я приберете някъде и да забравите за нейната тържественост, а й отдайте почит на видно място у дома си, така няма да забравите да я запалите за здравето на малкото отроче!  По традиция се предпочита свещ от 40см, но може да се спрете и на по-големи варианти.Най-често кръщелната свещ се декорира, за да се придаде тържественост и да носи елементите на празника в себе си. За празника бихте могли да си закупите свещ от църквата или да имате предварително подготвена.

 

При нас може да изберете различни цветове свещи- бяла, розова, синя, лилава, зелена и др, а декорацията зависи изцяло от Вашите лични предпочитания. Повече може да видите  в „Кръщенето”

 • Китката за поръсване- за предпочитане е да се състои от здравец и червено цвете в средата. Както и самото му име показва, здравецът е символ на здравето. Китката се завързва с червена панделка и с нея свещеникът ръси детето за здраве по време на Светото Тайнство.
 •  
 • Погачата- Символ на Христовата душа. При Светото Тайнство хляба се осветява и след това се чазчупва и раздава на гостите за здраве на покръстеното детенце.

 

 

Какво ни е нужно, за да кръстим детето?

 Един изключително често задаван въпрос от всички родители.

Предлагаме Ви примерен списък с необходимите неща за Свето Кръщение, с който се надяваме да Ви бъдем полезни.

 

Списък за Свето Кръщение

1. Копие от акт за раждане на детето

2. Копие от кръщелното свидетелство на кръстника

3. Погача

4. Ритуален комплект за Свето Кръщение

-Ритуална свещ

- Ритуално  червено вино

- Сапун  за свещеника

- Кърпа за свещеника /по традиция в бяло/

- Хавлия за детето /по традиция в бяло/- вече и с възможност за персонализирана бордерия с името на Вашето дете

-Шише за светена вода, олио, миро

- Бурканче за мед

-Кутийка за кичурчето косичка

- Кутийка или торбичка за съхранение на златоното кръстче

 

5. Нови дрехи за детето- обикновено дрехите са в бяло- боди, чорапки, обувки, костюм/ рокля, памперс (ако е бебче).

6.Златно кръстче

7.Китка за ръсене

8.Почерпка

 

За организиране на цялостното Кръщене е необходимо:

 

9. Подарък за Кръстника

10. Покана за Кръстника

11. Покани за гостите

12.Подаръци за гостите- спомен от Вашето Кръщене и знак на уважение към всеки един от тях

13. Организация, капариране и избор на меню в ресторант- в случай, че е предвидена почерпка за здраве след ритуала.

 

ИВЕЛИарт може да Ви улесни в избора Ви, предлагайки Ви голямо разнообразие от модели и дизайни на Ритуални комплекти за Свето Кръщение, заедно с оригинални предложения за подаръци за гости, интересни покани и неповторими подаръци за Кръстник. Всичко може да откриете в категория „Кръщенето”. Всеки един аксесоар е ръчно изработен, с възможност за персонализация и е съобразен изцяло с личните Ви цветови предпочитания и тема на празника.

 

! Имайте предвид, че всеки храм  има своите изисквания и вероятно ще Ви дадат списък с необходимите за ритуала неща.

 

Кога да кръстя детето си ?

Църковната традиция е установила младенец да бъде кръстен до 40-тия ден от своето рождение. В днешно време родителите избират да съчетаят навършването на първата годинка на своето отроче с кръщението му или да изберат голям църковен празник. Без значение на какво сте се спрели, важното е че сте решили да предприемете тази важна крачка. Изборът на кръстник е от голямо и първостепенно значение.

Кой може да стане Кръстник?

Кръстник може да бъде само православно вярващ човек. Препоръчително е кръстник на момче да бъде мъж, а на момиче - жена. Родителите не могат да бъдат кръстници на своите деца, но бабите, дядовците, братята или сестрите са подходящи да бъдат такива. Кръстникът поема отговорност да възпитава своя кръщелник в православен дух. Той/Тя  става духовен родител на детето и следва да го наставлява във вяра и целомъдрие. Връзката между кръстника и неговото духовно чадо е вечна и много по-дълбока, отколкото от неговите родители по плът. От това как кръстника се грижи за своя кръщелник зависи участта и на двамата. След потапянето на детето в купела, кръстникът поема младенеца в бяла хавлия от свещеника. Ето защо изборът на Кръстник е от голямо значение и не е за подценяване.  Изберете си човек, на който държите, който с годините е показвал загриженост към Вас, безкористен, с добро сърце, за да върви на детето Ви в живота. Надяваме се с горната информация да сме Ви помогнали, за да направите правилен избор и преценка, все пак кръстника става част от Вашето семейство и е духовен родител на малкото.

Прощъпулник- обичаи и традиции

Прощъпулникът е старинен български обичаи, спазван от предците ни , по който се гадае каква ще бъде бъдещата професия на малкото отроче. Както и самото му име ‘Прощъпулник” подсказва, това е ритуал, отбелязващ следващ етап от развитието на детето- неговото прохождане.
 Обикновено се празнува, когато детето вече е проходило ( може да прави самостоятелно стабилни крачки) без да се налага някой да го придържа. Според християнските религиозни представи за най-подходящи дни за извършването на този ритуал се смятат понеделник, сряда и неделя. В наши дни това се счита за отживелица и прощъпулникът се прави в който и да е ден от седмицата.  В днешно време ритуалът е изменен и адаптиран към нашето съвремие, запазвайки основите на тази традиция, а именно:  питка ( погача) и наредени предмети, от които детето само да избере своята професия.

 

Ето и какво представлява самия  ритуал „Прощъпулник”.

В деня на празника се замесва обреден хляб- питка (погача) от майката на детето или от жена с живи родители. Няма специални рецепти или особени изисквания в съставките на питката. Обикновено на погачата се оставят стъпки от двете крачета на малчугана и се украсява с ралзични форми от тесто, намазва се с жълтък и се изпича в кръгла тава.За да проведете ритуала е необходимо да се постеле бяло платно, по което да търкулнете питката и детето да тръгне след нея. Днес можем да се възползваме от персонализирани и специално изработени за ритуала платна/ пътечка за прощъпулник, където всеки от Вас може да избере цвят на основата и бродерията с името на детенцето, като по този начин запази мил спомена от този вълнуващ ден.В края на платното на малка масичка, достъпна за детето се подреждат различни предмети, които предварително са наречени и символизират дадена професия. Добре е да избегнете дребни предмети, които лесно може да бъдат погълнати от дребосъчето, както и познати и негови любими, т.к. със сигурност детето ще грабне някой от тях.  Не прекалявайте с поставянето на много предмети, а изберете няколко като ги наречете и свържете с дадена професия, например:

 • портфейлът може да символизира банкер, бизнесмен или професия с финансов просперитет;
 • спринцовка или слушалки, могат да бъдат символ на най-хуманнната порфесия- лекар или специалист в дадена област на здравеопазването;
 • вестник, списание  може да поставите, ако желаете детето да избере професия като журналист, репортер;
 • Дреха, аксесоар може да символизитар моден дизайнер, стилист;
 • Калкулатор може да го наречете, ако желаете детето да се ориентира към порфесии като инженер, счетоводител;
 •  Книгата винаги е била символ на ученолюбието и е подходяща, ако желаете детето да стане учен, учител или писател;
 • Компютърна мишка, клавиатура, символизират професии от днешно време, като  IT специалист или програмист;
 •  Микрофон за да стане известен певец или певица;
 • Отверка, клещи или друг инструмент- монтьор, техник;
 •  Пистолет - полицай, военен;
 • Топка - футболист, спортист

.... както и много други предмети, които Вие самите ще подберете и наречете с дадена професия

Преди да търкулнете питката по платното е добре  пъргав човек символично да”тича” с нея, за да е пъргаво и бързо детето. Щом търкулнете питата, детето трябва да тръгне по нея, за да стигне до вече наредените предмети. Малчуганът ще ги разгледа и веднага ще се спре на някой конкретен, а по това Вие просто може да гадаете за бъдещата му професия. Резултат от избрания предмет може да видите след двадесетина години, когато малкото порасне и само подеме живота си.

След като всичко е спазено се преминава към разчупване на питата, като първото залче е за детето, а останалите се раздават на гостите. Обредният хляб обикновео се поднася с мед и/или сирене. Необходимо е всеки гост щом вземе парче от питата символично да потича и през това време да отправя пожелания към детето. Това се прави, за да е пъргаво и здраво, да не се спъва и да крачи уверено в живота.

Не е задължително гостите да са подготвили подарък ( добре би било, ако се вземе нещо подходящо за детето) , може да оставят и пари.  Все пак това е празник на малчугана и той със сигурност би се зарадвал на подаръци. Родители правят почерпка и по тяхно желание може да подарят подарък на своите гости, като по този начин ще им оставят приятен спомен от този празничен ден.
 

ИВЕЛИарт пожелава Вашето дете да върви уверено и смело напред по своя житейски път!

 

 

 

Стъпки при организирането на Кръщене

Организацията на Кръщенето вероятно ще Ви се стори като все едно да организирате малка сватба. Естествено, всичко зависи от личните Ви възможности, желания брой гости, които ще поканите и всичко, което смятате да подготвите извън задължителни неща, без които не може. Всичко е въпрос на организация, а ние сме се опитали подробно да Ви запознаем как изглежда тя. Ако се движите по описаните по- долу стъпки, няма начин да пропуснете нещо или нещото да Ви изненада ден преди събитието.

1.Изберете кръстници и ги "помолете" да кръстят Вашата рожба. Без него/нея не може да се състои Кръщенето. Хубаво е да съобщите радостната новина на бъдещите кръстници по- рано от месец, за да имат време да се подготвят.Прието е при кръстника да се отиде с молбата "Моля те, ти да станеш духовния родител на нашето дете…" или 'Моля те, да приемеш да кръстиш нашето дете..." .Добре ще бъде Вашата молба да бъде придружена със специална покана за Кръстник. Своята може да откриете в раздел «Кръщенето»- Покана за Кръстник.

2. Изберете дата за Кръщенето. Тук може да направите справка с църковен календар.

3. Изберете храм за кръщавката и запазете датата и час, която вече сте избрали. Светото тайнство е ритуал, който се извършва в църква. Съобразете големината на църквата с очаквания брой гости. Може да попитате, къде точно ще се проведе ритуала. При записване на желаната от Вас дата вероятно ще се наложи да оставите капаро .Може да поискате списък с необходимите неща за църквата, които следва да носите в деня на кръщенето. Ние също сме публикували тук примерен списък.

4.Изгответе си списък с гостите. Списъкът ще Ви помогне да не пропуснете някого.В него не забравяйте да отбележите и най-малките гости-децата, както и да включите себе си и кръстниците. По списък ще можете лесно да пресметнете разходите си, както и да прецените колко бр. покани и подаръци ще са Ви необходими. Интересни и оригинални предложения за покани и подаръци за гости може да открите в раздел»Кръщенето»- Подаръци за гости.

5. Добре е да се свържете и с гостите си по телефона, за да проверите, дали избраната дата от Вас е възможна и за тях, както и да получите предварително потвърждение за техния брой. След като вече имате предварителен положителен отговор от гостите и сте уточнили бройката е време да....

6. Изберете и резервирате ресторант или подходящо място за отпразнуване, където можете да почерпите за здравето на Вашето дете. Хубаво е минимум месец преди събитието да обиколите набелязаните обекти и да се спрете на точния, за да сте сигурни, че няма да Ви изпревари някой друг. Обикновено лятото е по-трудно със запазване на дати, така че побързайте. При избор на ресторант съобразете капацитета му с очаквания брой гости. Уточнете менюто, възможно ли е внасянето на алкохол в ресторанта, както и всичко, което ви хрумне- разплащане с ПОС, празнична украса, музика, капаро... Ако желаете по-празнична украса и акцент на важното събитие, спокойно може да се свържете с нас, както и да разгледате нашите предложения в раздел «Кръщенето»- Празнична украса. 7. Изберете и поръчайте поканите за гостите Ви. По етикет е необходимо да известите по-рано от месец за предстоящото събитие, а с покана става още по-празнично и официално. Поканите ще останат хубав спомен от Кръщенето на Вашето дете. В раздел "Кръщенето"- Покани Ви очакват интересни предложения, които могат да бъдат съобразени с личните Ви цветови препдочитания и тема на празника. Предвидили сме да Ви улесним в избора на текстове, който може да направите в раздел «Примерни текстове».

8. Раздайте поканите и потвърдете бройката на гостите в ресторанта.

9. Поръчайте подаръци за гостите, ако сте решили да оставите спомен от Вашето Кръщене. Със сигурност ще ги зарадвате приятно, ако посетите раздел «Кръщенето»- Подаръци за гости. При нас всеки от Вас може да заяви своята лична персонализация на подаръците, които се изработват ръчно и са съобразени цветово с темата на Вашето Кръщене.

10.Срещнете се с кръстниците, за да обсъдите кой какво ще подготви за Кръщенето.

11. Подгответе всички необходими аксесоари за Кръщенето. Изберете цветова тема на празника, за да може по-лесно да изработим Вашият ритуален комплект. Нашите предложения по темата може да видите в раздел „Кръщенето”- Ритуални комплекти или сами да подберете, какви аксесоари желаете да включва той в раздел „Аксесоари за Кръщене”. Ако сте Кръстник и не сте сигурен, какво биха предпочели родителите на Вашия кръщелник, то може да закупите ваучер, чрез който родителите да заявят поръчката си при нас. За повече информация, може да се свържете с нас на посочените в раздел ‘Контакти”.

12. Изберете подарък на кръстниците. Подходящ подарък е украсено вино, икона, персонализирани бордирани кърпи с името на кръстника или Вашето лично послание на тях. Може да предпочетете и други варианти според личните си препдочитания и вкус на Кръстниците. Нашите специални персонализирани комплекти за Кръстници Ви очакват в раздел „Кръщенето”- Подарък за Кръстник/ца.

13. Подгответе новите дрешки на детенцето за Кръщенето, както и своя тоалет. Не го отлагайте за последния момент, за да избегнете изненади. Ние можем да Ви изработим аксесоари за коса, бутониери за гостите и др.Предложенията ни ще откриете в раздел”Кръщенето”- Аксесоари за кръщене.

14. Ако сте решили да придадете тържественост и завършеност на целият Ви празник, то определено ще имате нужда и от украса за храма и/или ресторанта. Нашите предложения може да разгледате в раздел „Кръщенето”- Празнична украса.

15. Поръчайте погачата. Вероятно ще Ви изискат капаро.

16. Поръчайте подходяща торта за случая.

17. Ако сте решили да запечатате спомена от Вашето Кръщене е време да изберете по какъв начин да го направите. Вариантите са два . Първият, който е за предпочитане е да се доверите на професионалните умения при форо- и видеозаснемането му, като се обърнете към услугите на някой от много сайтове в интернет. Вторият вариант е сами да се нагърбите с тази задача и да помолите някой от гостите Ви да Ви помогне. Ако желаете да запазите спомените си на едно място, може да се свържете с нас, за да Ви изработим Вашият албум за Свето Кръщение. Предложенията ни Ви очакват в раздел „Кръщенето”- Аксесоари за Кръщене.

18. Ден преди Кръщенето проверете отново списъка, за да се убедите че всичко е изпълнено.

19. В деня на Кръщенето на първо място бъдете спокойни и усмихнати. Все пак днес е денят на Вашето малко човече, което след броени минути ще стане християнче. Подгответе се да бъдете в храма по-рано с около 10-15мин. преди самото Кръщене. Помолете гостите си да бъдат точни и да не закъсняват по възможност, за да не се прекъсва ритуала. Най-важното е да запазите спокойствие!

Ако нещата, които сами трябва да подготвите Ви се струват много или нямата това свободно време, побързайте да се свържете с нас, за да обсъдим Вашето Кръщене и заедно да го превърнем в един неповторим ден!

Този сайт използва "бисквитки", за да Ви предостави най-добрите услуги и пълноценно клиентско изживяване.Продължавайки да разглеждате и използвате www.ivelliart.com, Вие се  съгласявате с използването на "бисквитки" съгласно нашата Политика за използване на  бисквитките и с нашата  Политика за поверителност на личните данни

Разбрах Съгласен съм!